Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Τα απολλώνια άλγη του επικούριου μισεμού...

Τον 17ο και 18ο αιώνα οι περιηγητές εξέδιδαν πλέον συγγράμματα σχετικά με την σπουδαιότητα της περιήγησης στην Ελλάδα και την πρόοδο της αρχαιογνωσίας. Έτσι, ενέπνευσαν και πολλούς άλλους να τολμήσουν τα δικά τους ''αρχαιολογικά'' ταξίδια. Ήταν κυρίως Γάλλοι και Άγγλοι.
Το 1733 ιδρύθηκε η Εταιρεία Ερασιτεχνών (Society of Diletandi )- η οποία χρηματοδοτούσε  επανειλημμένες μεθοδικές επισκέψεις ειδικευμένων λογίων και αρχιτεκτόνων στην σκλαβωμένη Ελλάδα. . Η δράση αυτής της εταιρείας κράτησε μέχρι το 1830 ,τότε που είχε αρχίσει να πνέει το πνεύμα της απελευθέρωσης της πατρίδας μας.
 Ένα από τα σημαντικά έργα της Society of Diletandi  ήταν η δημοσίευση ενός πεντάτομου έργου σχετικά με τις αρχαιότητες των Αθηνών  (1762-1830) . Άλλη μνημειώδης έκδοση των Ερασιτεχνών είναι εκείνη των αρχαιοτήτων της Ιωνίας (1769).Οι εκδόσεις αυτές ως έργα-σταθμοί του δυτικού νεοκλασσικισμού, στάθηκαν καθοριστικές στην πρόοδο της αρχαιολογικής επιστήμης και συνέχισαν να ενισχύουν την διάθεση των περιηγητών για τα περιηγητικά ταξίδια των δύο πρώτων δεκαετιών του 19ου αι.-τα οποία βέβαια σχεδόν ποτέ δεν παρέμεναν περιηγητικά και μόνο.
 Το γαλλκό αρχαιολογικό ρεύμα ήταν περισσότερο υπόθεση ελληνιζόντων λογίων και συγγραφέων-ενώ η αγγλική κίνηση ήταν πιο πολύ θέμα αρχιτεκτόνων.Έτσι οι Γάλλοι αρχαιόφιλοι εξαπλώθηκαν στα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, ενώ οι Άγγλοι περιορίστηκαν στον χώρο των τεχνών.
 Η όρεξη για λαφυραγώγηση των αχαιοτήτων άρχισε να γίνεται ακόρεστη μετά την δράση του Τόμας Μπρούς ,7ου κόμη του Έλγιν,ο οποίος είχε διοριστεί πρέσβης της Βρεττανίας στην Πύλη από το 1799. Ο ανταγωνισμός των ισχυρών της Δύσης είχε κορυφωθεί,με αποτέλεσμα την πυρετώδη κινητικότητα των αρχαιοτήτων.
Το 1810 ,ο νεαρός Λονδρέζος  Τσαρλς Ρόμπερτ Κόκερελ,γιος του εκκεντρικού αρχιτέκτονα Σάμουελ Κόκερελ .είχε ξεκινήσει για την Ελλάδα έχοντας στις αποσκευές του τα σχέδια των μαρμάρων που είχε αφαιρέσει από τον Παρθενώνα ο κόμης του Έλγιν. Είχε διοριστεί ως έκτακτος βασιλικός αγγελιοφόρος του στόλου. Πολύ ενθουσιώδης και ξεχωριστά όμορφος -κατάφερε γρήγορα να γίνει μέλος αρχαιόφιλης ομάδας-μιας από τις πολλές που συγκροτήθηκαν εκείνη την εποχή στην Αθήνα μεταξύ των νεαρών που καλλιεργούσαν με πάθος τις αρχαίες σπουδές και ορκίζονταν μεταξύ τους αιώνια φιλία και αλληλεγγύη.  Αυτοί οι νεαροί καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες έμελλε να μοιραστούν τις μεγαλύτερες έως τότε αρχαιολογικές ανακαλύψεις ,οι οποίες στέρησαν απο την Ελλάδα-λίγα χρόνια πριν την ανεξαρτησία της δύο σημαντικά καλλιτεχνικά σύνολα της αρχαιότητας: τους Αχαϊκούς Αιγηνίτες από τον ναό της Αφαίας και τον κλασικό γλυπτό διάκοσμο του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες,
 Μετά την ανακάλυψη του αρχαίκού γλυπτού διάκοσμου του ναού της Αφαίας (θ'αναφερθώ και σ΄'αυτήν) -ο Κόκερελ και η ομάδα του (συνολικά τέσσερις : Κόκερελ, Φόστερ,Χάλλερ και Λίνκ) βρέθηκαν μπροστά σε μια εξίσου σημαντική ανακάλυψη: τη ζωφόρο του ναού του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες.Ο ναός είχε πρόσφατα βρεθεί (1765) από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Ζοακίμ Μποσέ -οπότε οι περιηγητές που τον είχαν επισκεφτεί ήταν ακόμα  λίγοι.
Όταν -δυστυχώς-βρέθηκε εκεί η ομάδα Κόκερελ, μια αλεπού που ζούσε ήσυχα ,ξαφνιάστηκε απ΄την κίνηση και τον θόρυβο και βγήκε τρομαγμένη από το λαγούμι της.Τότε ο Κόκερελ κατάφερε να γλιστρήσει μέσα σ' αυτό και ανακάλυψε έναν ανάγλυφο κένταυρο από την εσωτερική ζωφόρο του ναού. Το πρώτο αυτό εύρημα τ'ονόμασαν Προδότη ,γιατί χάρη σ'αυτό έμαθαν το σημείο όπου είχε καταπέσει ο γλυπτός διάκοσμος από την ζωφόρο του ναού του Απόλλωνα. - 'Ομως οι ντόπιοι και οι τουρκικές αρχές αντέδρασαν στην ανασκαφή κι έτσι οι νεαροί ''αρχαιόφιλοι'' έκρυψαν ξανά μέσα στην γη τα πρώτα ευρήματα και αποφάσισαν να επανέλθουν δριμύτεροι και εφοδιασμένοι με τις απαραίτητες άδειες και πιο οργανωμένοι.
Στα κείμενα που άφησαν τα μέλη αυτής της συντροφιάς εξιστορούνται οι λεπτομέρειες της ανασκαφής και της φυγάδευσης των γλυπτών των Βασσών.Η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι ττου 1812 από τα μέλη της εταιρείας στην οποία στο μεταξύ είχαν συμπεριληφθεί και ο Γκρόπιους και ο Λη - ο Λη είχε αναλάβει το οικονομικό βάρος των σημαντικών πλέον σε έκταση και διάρκεια ανασκαφικών δραστηριοτήτων. Ο Αλή,γιος του Βελή και Πασάς του Μοριά,έδωσε την άδεια για τις εργασίες μετέχοντας κατά το ήμισυ στα κέρδη όλης της επιχείρησης. Ο Κόκερελ δεν συμμετείχε στην ανασκαφή. Έλειπε τότε στην Σικελία.
 Ο ναός λεηλατήθηκε. Πέρα από την ζωφόρο φυγαδεύτηκαν στην Ζάκυνθο πολλές εκατοντάδες θραύσματα από τον υπόλοιπο διάκοσμο καθώς και από διάφορα αρχιτεκτονικά μέλη του κτίσματος. Η πώληση ήταν άψογη. Οι αρχαιότητες της Φιγάλειας εκτέθηκαν επί είκοσι μήνες ,ως την δημοπράτησή τους την Άνοιξη του 1814. Πλειοδότησε ο αντιπρόσωπος της Βρετανικής κυβέρνησης . Τα μάρμαρα έφτασαν στο Βρετανικό Μουσείο το 1815.
 Τα περισσότερα μέλη της ομάδας που πήραν μέρος στην ανασκαφή συνέθεσαν κείμενα σχετικά με την περιπετειώδη''αρχαιολογική εργασία τους. Ακόμη και ο Κόκερελ, βασιζόμενος τότε σε εκτενείς αδημοσίευτες σημειώσεις του Χάλλερ,  συνέταξε το χρονικό της λεηλασίας των Βασσών. Αξίζει να σημειωθεί πως οι αφηγήσεις όλων συμπίπτουν στα περισσότερα σημεία. Τα κείμενά τους αλληλοσυμπληρώνονται ,παρόλο που γράφτηκαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και δεν ήταν όλα προρισμένα για δημοσίευση. Η ειλικρίνειά τους, που αγγίζει συχνά τα όρια της αλαζονείας είναι αφοπλιστική. Κανείς δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να συγκαλύψει ορισμένα συμβάντα ή -έστω- να δικαιολογηθεί για τις πράξεις του.Με την μεγαλύτερη ωμότητα ομολόγησαν όλες τις μεθοδεύσεις τους,τις δωροδοκίες των Τούρκων,τις κρυφές φυγαδεύσεις των αρχαιοτήτων,και τις καταστροφές για τις οποίες ήταν υπεύθυνοι.
Τα κατορθώματα του Κόκερελ και της ομάδας του έτυχαν εγκάρδιας αποδοχής.Ο Βύρων τους δέχτηκε θερμά στον περίγυρό του. Μάλιστα προσέλαβε για κάποιο διάστημα τον Γιάκομπ Λίνκ ως προσωπικό του σχεδιαστή. Η διεθνής λόγια κοινότητα υποδέχτηκε μ' ενθουσιασμό την ανακάλυψη.




----------------------
Μια φωτογραφία από τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα που ανέβασα στο instagram στάθηκε η αφορμή για να λάβω από έναν φίλο Βρετανό πολλές  φωτογραφίες που έβγαλε  στο Βρετανικό Μουσείο και απεικονίζουν τα φυγαδευμένα μέλη του ναού.
Παραθέτω εδώ τις πιο χαρακτηριστικές:
Το τοπίο γύρω από τον ναό για να έχουν μια εικόνα του οι επισκέπτες του Μουσείου
τα τμήματα της ζωφόρου που είχε αγκαλιάσει η ιερή γη στον τόπο του ναού και τώρα παγώνουν στην ερημιά της αίθουσας του Μουσείου στην Αγγλία:



Και δυό αρχιτεκτονικά σπαράγματα -ένα θαύμα το καθένα από μόνο του-ένα άρτιο θαύμα!

Μου πήρε λίγο παραπάνω για να συγκεντρώσω και να καταγράψω αυτά τα λίγα στοιχεία εδώ. Η αλήθεια είναι ότι το να μιλώ -με όποιον τρόπο δύναμαι-για την Ελλάδα που φυλάγω και χτίζω μέσα μου, αποτελεί για μένα μια λυτρωτική ανάγκη, όπως ανάγκη είναι και η ίδια η αναπνοή. Όμως όταν σκέφτομαι τους ισχυρούς της Δύσης -οικονομικά μόνον ισχυρούς- που απέσπασαν από τα συνδετικά οστά της Ελλάδας σε μια  εποχή που η ίδια ασθμαίνοντας προσπαθούσε να συνέλθει από την σλκαβιά που την βασάνιζε, εκμεταλλευόμενοι  την αδυναμία στην οποία είχε περιέλθει, τότε θλίβομαι και απογοητεύομαι πολύ. Μου κοστίζει που τα κομμάτια του πολιτισμού μας με την γαλανή τους αύρα έγιναν πια το πιο κόκκινο αίμα διαμαρτυρίας για την σκέψη μας. Βρίσκονται ήδη διακόσια χρόνια τώρα στο Βρετανικό Μουσείο. Μερικές φορές ανησυχώ μήπως η απουσία αυτή τους γίνει συνήθεια. Εκείνο όμως - εκείνο που με συγκλονίζει πιο πολύ απ'όλα είναι όταν προσπαθώ να φανταστώ τις στιγμές που απομακρύνονταν από τον ναό τους . Σίγουρα θα έριχναν πονεμένες ματιές προς τα πίσω  ώσπου  χάθηκε  από τον ορίζοντά τους..
--αγγελική--

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Ακραγγίζοντας τον Έρωτά μου για την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα...

Οι λέξεις στην αρχαία ελληνική γλώσσα έχουν ''διάνοιαν''. Εμείς την λέμε ''σημασία ''. Βέβαια δεν έχει καθόλου την ίδια δύναμη ο όρος αυτός . Όταν η λέξη διανοείται, τότε είναι έμψυχη, σκέπτεται , διαλέγεται,αποφαίνεται κι αποφασίζει ,αποτελεί από μόνη της  έναν παλμό ολόκληρο.
Οι πιο λεπτές  αποχρώσεις των εννοιών υφαίνονται μέσα στους  όρους κι εναρμονίζουν έναν κόσμο με θεϊκό λεξιλόγιο, όπου μπορείς να βρεις την παρραμικρή διαβάθμιση στην ένταση των εννοιών των όρων που εμείς τώρα τους θεωρούμε συνώνυμους, αλλά για τους αρχαίους ονοματοθέτες δεν ήταν. Δίνω κάποια παραδείγματα με ρήματα ::
///αγαπώ φιλώ,ερώ,στέργω,ασπάζομαι,ορέγομαι...
 / // αθροίζω,συνάγω,συλλέγω,συναγείρω.....
///σκοπώ,εξετάζω,θεώμαι
///αιδούμαι,αισχύνομαι,ευλαβούμαι,σέβομαι....
///αίθω,καίω πίμπρημι,πυρπολώ,φλέγω,λάμπω....
/// αινώ,εγκωμιάζω,ευλογώ,υμνώ....
///αισθάνομαι,γιγνώσκω,μανθάνω,εννοώ,συνίημι, επαϊω....
///αιτιωμαι,κατηγορω,εγκαλω,μέμφομαι,ψέγω,λοιδορώ,ονειδίζω...///αλίσκομαι,άρχομαι,δεσπόζομαι,ζωγρουμαι,κρατουμαι...///αμαρτάνω,αποτυγχάω,σφάλλομαι,αστοχώ...
/// αμύνω,αρήγω,αλέξω,επικουρω βοηθω,συναγωνίζομαι,υπερασπίζω,συμβάλλομαι,προσταττεύω...
///απατώ,παρακρούομαι,φενακίζω,δολώ,πλανώ,ψεύδομαι....
///αρπάζω,δράττομαι,ληστεύω
///άρχω ,δεσπόζω,ηγεμονεύω,κρατω,δυναστεύει,τυραννω...
///άχθομαι,λυπουμαι,αθυμ,θλίβομαι,ασχάλλομαι,αλγώ...
///βαδίζω,οδεύω,οδοιπορώ,βαίνω,πορεύομαι στείχω,έρχομαι...
///βάλλω,ρίπτω,παίω,πλήττω,πατασσω,τύπτω....
///βεβαιώ ,κρατύνω,εμπεδώ,στερεώ,στηρίζω,κυρώ....
///βλάπτω,λυμαίνομαι,φθείρω,λωβώμαι, κακουργώ...
///βουλεύω,διαλογίζομαι,ενθυμούμαι,εισηγούμαι,διδάσκω,παραινώ,νουθετώ...
///ήδομαι,χαίρω,ευφραίνομαι,αγάλλομαι,γήθω...
///γνωρίζω,γιγνώσκω,επίσταμαι,οίδα....
///γράφω,ζωγραφώ,χαράσσω,ξέω...
///δαμάζω,χειρούμαι,νικώ,τιθασεύω ...
///δηλώ,μηνύω,σημαίνω,δείκνυμι,φαίνω...
///δοκώ,νομίζω,ηγούμαι,υπολαμβάνω,οίομαι,δοξάζω,φρονώ...
///εθίζω,ασκώ,παιδεύω,παρασκευάζω,γυμνάζω...
///κοινωνώ,μέτειμι,επιμείγνυμαι,μετέχω...
///λατρεύω,θεραπεύω,θύω,προσκυνώ,προσεύχομαι,σέβομαι ,αρώμαι,αιδούμαι,εκθεώ...
///λέγω,φημί,φράζω,φάσκω,αγορεύω,εννέπω,φωνώ,φθέγγομαι,λαλώ,διαλέγομαι...
///μάχομαι,αγωνίζομαι,διαγωνίζομαι,παλαίω,αθλώ,αμιλλώμαι,ανταγωνίζομαι,ανθίσταμαι,ερίζω...


Με το ρήμα ''μάχομαι'' που φανερώνει ένα  από  τα πλέον  χαρακτηριστκά γνωρίσματα του αληθιμού ανθρώπου θα σταματήσω τον συνειρμό των παραδειγμάτων, καθώς απέραντη είναι η ροή των λέξεων με τις εκπληκτικά μελετημένες εννοιολογικές διακυμάνσεις.

---Η Ελληνική είναι μια γλώσσα εννοιολογική και όχι σημειολογική όπως οι άλλες. Η λέξη συσχετίζεται με το εννοιολογικό της περιεχόμενο. Προκύπτουν από την ανάλυσή της κάθε μιας μαρτυρίες που οδηγούν στην αλήθεια της ,δηλαδή στο έτυμόν της (ετυμολογία)
Για παράδειγμα ας πάρουμε τον όρο ''αστήρ''. Αποτελείυαι από το στερητικό ''α-'' και από την ρίζα του  ρήματος ''ίστημι'' που σημαίνει '' στέκομαι''.Συνεπώς κωδικοποιείται στην λέξη το γεγονός ότι τ'αστέρια δεν είναι στάσιμα αλλά κινούνται.


--Η Αρχαία ελληνική γλώσσα ονομαζόταν ''αυδή ''. Η λέξη προήλθε από το ρήμα ''άδω''που σημαίνει ''τραγουδώ΄΄ . Ο τόνος στις συλλαβές δεν ακουγόταν δυνατότερος στα τονσμένα σημεία,αλλά φωνητικά υψηλότερος.Ήταν μουσικός και όχι δυναμικός.Εξάλλου ονομάζεται τόνος και όχι ήχος, Έχει αποδειχτεί επιστημονικά πως οι άνθρωποι που έχουν διδαχτεί να μελετούν και να προφέρουν τ' αρχαία ελληνικά παρουσιάζουν τις πιο πολλές και ισχυρές συνάψεις των εγκεφαλικών νευρώνων.

--Θα ήθελα στην πολύ περιορισμένη αναφορά μου εδώ να συμπεριλάβω και λίγα λόγα για τα τόσο αδικημένα ουσιαστικά της γ' κλίσης ,
τα ουσιαστικά με την κατάληξη -ις : κίνησ-ις //πράξ-ις ///-δύναμ--ις /// λέξ-ις /// ποίησ-ις ...και τόσα άλλα άπειρα. Αυτά  έχουν γίνει πια όλα πρωτόκλιτα  : κίνηση,πράξη ,δύναμη.... Πρέπει όμως να μην ξεχνάμε πως εκείνη η κατάληξη (κατάληξ-ις) σε ''-ίς'' αποτελούσε την επιμελώς κρυμμένη δύναμή τους. Η ''ις ''της "ινός ''είναι η ίνα- είναι ο μυς, η δύναμη  (vis στα λατινικά) . Η κατάληξη αυτή έμπαινε ως ευχή και οιωνός καλός  στο τέλος (δηλαδή στον σκοπό ) των λέξεων εκείνων που απαιτούσαν ενέγεια και κίνηση για να πραγματοποιηθούν. Δεν είναι λοιπόν άδικο αυτές να μένουν τώρα χωρίς την αρχική ιερή ευχή που είχε οριστεί για να τις ακολουθεί;
-Επιπλέον η αρχαία ελληνική είχε και δυϊκό αριθμό- Φαντάσου ,μια γλώσσα που εκτός απο τον ενικό και τον πληθυντικό,είχε και δυϊκό αριθμό! Για να δυλώνεται άμεσα η ενέργεια που αφορά ένα ζεύγος ανθρώπων και μόνο!
Επιλογικά θα επισημάνω και την ευχαρίστηση της έκπληξης που μπορείς να  νιώθειςς όταν εντοπίζεις μέσα στις σύγχρονες γλώσσες να κατοικεί η ανάσα της δικής σου προγονικής θεϊκής λαλιάς . -Για παράδειγμα, το αρχαίο ελληνικό ρήμα ''δηλέομαι-δηλούμαι'' θα πει ''βλάπτω,καταστρέφω'' .Κι εμείς τώρα χρησιμοποιούμε το πλήκτρο''Delete'' όταν θέλουμε να διαγράψουμε μια λέξη.

--αγγελική---

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

-αγγελική---Τα κομμάτια της Ιδέας Ελλάδας ως αφετηρία του σύγχρονου Πολιτισμού

Μέχρι τον 15ο αιώνα η ελληνική γη συγκρατούσε στα ματωμένα απ'την σκλαβιά σπλάχνα της τα κατάλοιπα της ελληνικής αρχαιότητας. Πάρα πολλοί από τους κατοίκους της τα είχαν ξεχάσει ,μα εκείνη τα φύλαγε ως το πιο μεγάλο όραμά της. Εκείνη την εποχή οι λόγιοι της Αναγέννησης έσκυβαν πάνω από αρχαία σπαράγματα : χειρόγραφα, επιραφές, νομίσματα ,έργα τέχνης, αντικείμενα καθημερινής χρήσης . Κομμάτια  αρχαίου πολιτισμού πλούτιζαν την φαντασία τους. Παράλληλα γεννήθηκε η ανάγκη τους για την επιστήμη των αρχαίων κειμένων. Προέκυψε μια νέα ομάδα ανθρώπων που δεν υπήρξε όμοιά της στην Ευρώπη μέχρι  τότε : οι ουμανιστές. Όπου εξαπλώθηκε το κίνημά τους ,γέμιζαν οι βιβλιοθήκες με συλλογές αρχαιοτήτων. Βρήκαν έναν κόσμο που τον ονόμασαν ''καλά γράμματα'' και άρχισαν να τον κατοικούν. Το παράδειγμα της ζωής τους το υιοθέτησαν και οι ηγεμόνες της εποχής. Αυτοί, πιο εύποροι καθώς ήταν, έγιναν γρήγορα οι προστάτες των αρχαιοόφιλων σπουδών  .Οι συλλογές των αρχαιοτήτων άρχισαν να στολίζουν  θεαματικά στην Ευρώπη του 17ου αι. Στην συνέχεια ο κλασσικισμός θα δώσει νέα πνοή στην πορεία τους. Κι έτσι, κατά τον 18ο αιώνα θα λειτουργήσουν οι πρώτες μεγάλες συλλογές αρχαιοτήτων:Μουσείο Καπιτολίνο,1743-Βρετανικό Μουσείο,1753-Μουσείο του Λούβρου 1751 κοκ...)
Βιβλιοθήκες-Μουσεία-Ακαδημίες-Αρχαιόφιλες εταιρείες....μέσα απ'αυτά τα κέντρα προετοιμάστηκε η αρχαιόφιλη στροφή.  Η συστηματοποίηση αυτή αυξάνει την ζήτηση αρχαιοτήτων. Και μόλις δύο δεκαετίες πριν η Ελλάδα να  ξεκινήσει την Επανάσταση για την ελευθερία της ,εκεί από το 1800 εως το 1820 κορυφωνόταν η λεηλασία των ελληνικών μνημείων.
 Σήμερα η λεηλασία συνεχίζεται πληγώνοντας την γλώσσα τον πολιτισμό και την ιστορική μας μνήμη.
Αλλά μάλλον σε κάποιους διαφεύγει πως η Ελλάδα δεν είναι απλώς μια χώρα. Είναι κυρίως  Ιδέα. Όσο κι αν την λεηλατούν , άλλο τόσο αυτή θα γονιμοποιεί την Δύναμη και το Πείσμα των υπερασπιστών της. Ας είναι λίγοι. Πάντα ήταν λίγοι και ιδιαίτεροι και σπάνιοι .Γιατί τους πολλούς και τους όμοιους δεν τους καταδέχτηκε ποτέ.
Εικόνες σ'αυτό το απόσπασμα δεν επισυνάπτω. Οι εικόνες δικές σας.Του καθενός από'σας όπως τις έχει στην ψυχή του.
--αγγελική--