Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

ΦΡΥΝΗ- Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΤΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΑΞΙΤΕΛΗ

Γεννήθηκε στις Θεσπιές τον 4ο αι.πΧ. Ήταν κόρη του Επικλή και το πραγματικό της όνομα ήταν Μνησαρέτη. Η οικογένεια ήταν φτωχή. Το κοριτσάκι μάζευε και πουλούσε κάπαρη.Οι συμπατριώτες της την αποκαλούσαν Φρύνη καθώς το προσωπάκι της ήταν χλωμό και τους θύμιζε το διάφανο  χρώμα του φρύνου ..
 Οι συνθήκες ανάγκασαν την Φρύνη ν'αναζητήσει την τύχη της στην Αθήνα ,όπου για λίγο διάστημα εξάσκησε το επάγγελμα της αυλητρίδας. Η ομορφιά του προσώπου και το σώματός της ήταν άφταστη και η ευφυία της μοναδική. Σύντομα έγινε γνωστή ως εταίρα ,όχι μόνο στην Αθήνα,αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα..Πολλές εταίρες, όπως είναι γνωστό,είχαν ανέλθει σ'ένα ανώτερο κονωνικοπνευματικό επόπεδο και αποτελούσαν ένα σημαντικό τμήμα της αστικής κοινωνίας .Στόχος τους ήταν ο πιο απαιτητικός και ο πιο ψυχαγωγικός ερωτισμός. Οι καλές τέχνες ,στις οποίες είχαν μυηθεί τους χάριζαν φροντισμένους τρόπους που τις εξύψωναν.
 Η Φρύνη ήταν τόσο ξεχωριστή που την συντροφιά της την αποζητούσαν και πολλοί φιλόσοφοι της εποχής, Κατάφερε να συγκεντρώσει πολλά χρήματα. Προσφέρθηκε να χτίσει ξανά ακόμα και τα τείχη της Θήβας, τα οποία είχαν καταστραφεί από τον Μέγα Αλέξανδρο το 336 .π.Χ.  Ως αντάλλαγμα ζήτησε να τοποθετηθεί στα τείχη μια επιγραφή που θα έλεγε ''καταστράφηκαν από τον Αλέξανδρο, επισκευάστηκαν από την Φρύνη την εταίρα'' Οι Θηβαίοι,φοβούμενοι μήπως προσβάλλουν τον Αλέξανδρο, απέρριψαν την πρότασή της.
Λέγεται πως η Φρύνη άλλαζε τις τιμές ανάλογα με την συμπάθεια που έτρεφε για τον κάθε πελάτη . Γι' αυτό πρόσφερε δωρεάν την παρέα της στον φιλόσοφο Διογένη,που τον θαύμαζε .Απεναντίας, όταν αντιπαθούσε κάποιον, του αρνιόταν την παρέα της,όσα χρήματα κι αν της έδινε. Έτσι,όταν κάποια στιγμή την προσέγγισε ο ρήτορας Ευθίας,εκείνη απέρριψε όλες τις προτάσεις του, γιατί τον έβρισκε άσχημο και αγενή. Ο Ευθίας θύμωσε και αποφάσισε να την τιμωρήσει με μια κατηγορία καθόλου πρωτότυπη για την εποχή εκείνη.Την κατηγόρησε πως προσπαθούσε να εισάγει στην Αθήνα μια νέα θρησκεία από την Θράκη, η οποία διέφθειρε τα ήθη των νεαρών κοριτσιών. Την Φρύνη εκπροσώπησε στο δικαστήριο ένας πρώην εραστής της, ο Υπερείδης. Η δίκη δεν εξελισσόταν αισίως και οι δικαστές έμοιαζαν να πείθονται από το κατηγορητήριο. Η Φρύνη φορούσε μόνο ένα ιμάτιο με μια περόνη στον ώμο.Λίγο πριν από την τελική απόφαση ο Υπερείδης το τράβηξε κι εκείνη βρέθηκε ολόγυμνη μπροστά στους δικαστές που έμειναν έκθαμβοι μπροστά στην ομορφιά της, Λεγόταν πως τ'απόκρυφα μέρη της εταίρας εκείνης ήταν ακόμα πιο μεγάλης ομορφιάς και από τα φανερά της μέρη.
Οι δικαστές είχαν την εντύπωση πως μπροστά τους στεκόταν η επίγεια θεά Αφροδίτη, Την  αθώωσαν με κριτήριο πως μια ομορφιά που παραπέμπει σε θεούς δεν μπορεί να τιμωρείται-και ό,τι μοιάζει με αψεγάδιαστο έργο τέχνης μπορούν να το θαυμάζουν όλοι.
Η Φρύνη φρόντιζε να μη δείχνει ποτέ γυμνό το κορμί της δημοσίως για διατηρεί την αίγλη της. Μόνο σε κάποια γιορτή, είχε λύσει αυθόρμητα τα μαλλιά της,πέταξε τον χιτώνα της και βούτηξε στη θάλασσα. Για άλλη μια φορά ,όσο βρίσκονταν εκεί ,ένιωθαν πως έχουν μπροστά τους την θεά Αφροδίτη. Τότε ήταν που την είδε και ο διάσημος γλύπτης Πραξιτέλης, Έγινε ένας από τους πιο αφοσιωμένους εραστές της. Λέγεται επίσης πως ήταν και ο μόνος τον οποίο αγάπησε πραγματικά η εταίρα. Έγινε η Μούσα του-κι εκείνος έφτιαξε τρία αγάλματα με πρότυπο την Φρύνη.Το πρώτο,το αγόρασαν οι Κνίδιοι και ονομάστηκε  Αφροδίτη της Κνίδου-η γνωστή παντού σήμερα.


Το δεύτερο ,που ήταν από πεντελικό μάρμαρο ,το χάρισε στην γενέτειρα της αγαπημένης του,στις Θεσπιές.Το τρίτο που ήταν ολόχρυσο στήθηκς στους Δελφούς
Κάποια στιγμή η Φρύνη ζήτησε από τον Πραξιτέλη να της  χαρίσει το μεγαλύτερο αριστούργημά του.Εκείνος της απάντησε πως δεν μπορούσε να ξεχωρίσει κανένα από τα έργα του-προφανώς για ν'αποφύγει να της δώσει το αγαπημένο του.Τότε κι αυτή-πανούργα-έβαλε έναν υπηρέτη του Πραξιτέλη να φωνάζει μέσα στην νύχτα πως πήρε φωτιά το εργαστήρι. Ο Πραξιτέλης τρομοκρατημένος ζήτησε να βγάλουν έξω το άγαλμα του Έρωτα. ''Τον Έρωτα θα μου δώσεις'' ζήτησε η Φρύνη -και φυσικά η επιθυμία της πραγματοποιήθηκε.
 Ο αισθησιασμός και η ομορφιά της εταίρας Φρύνης την συνόδευσαν μέχρι τον θάνατό της ,το 310 π.Χ.
Ένα άγαλμα-αντίγραφο βρίσκεται σήμερα στον κήπο του παλατιού της πριγκίπισσας Sissy ,στην Κέρκυρα. Προσφέρει μιαπολύ όμορφη εικόνα στους επισκέπτες,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου