Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Ο ''δορυφόρος'' του Πολυκλείτου ή "Κανών'', 440-430 π.Χ.

 Αποτελεί το υπόδειγμα των αναλογιών ,εκφράζοντας την συμμετρία όπως αυτή επιτυγχάνεται μέσα από την αντίρροπη κίνηση.Το βάρος του σώματος στηρίεται στο δεξί σκέλος ,με το αντίστοιχο χέρι να πέφτει άτονο προς τα κάτω. Αντίθετα ,το αριστερό σκέλος είναι χαλαρό,με δάχτυλα που μόλις αγγίζουν το έδαφος και στρέφει λοξά προς τα έξω ,ενώ το γόντατο παραμένει μετωπικό,μπροστά. Το αντίστοιχο αριστερό χέρι έφερε ένα δόρυ στον ώμο του -"δορυφόρος''--Ο γλύπτης Πολύκλειτος έφτασε στην τέλεια συμμετρία ισοζυγίζοντας αυτές τις αντίρροπες δυνάμεις.
 Επιπλέον το σώμα παρουσιάζεται στην πιο ιδανική μορφή του-μόλις έχει περάσει από την εφηβεία στην ωριμότητα. Η  μορφή του αποδίδεται με φυσικότητα και χάρη η γλυπτική έχει εξελιχθεί σε μια εξαιρετική πλαστική τέχνη. Το βλέμμα του δεν κοιτά τον θεατή-έχει μάλλον μια υποψία αδιαφορίας..Πάντως το πρόσωπό του έχει έκφραση ,καθώς πρέπει να αποδοθεί το ήθος και το πάθος.Τα μισάνοιχτα μάτια,τα μαλλιά,οι μύες,οι φλέβες-όλα έχουν την πρόθεση να προσδώσουν πνοή ζωής στο άγαλμα. Ολόκληρη η παρουσία του σηματοδοτεί το πέρασμα στην κλασική εποχή.,αποζητώντας την ιδανική ομορφιά και την ιδανική συμμετρία με τις τέλεια υπολογισμένες αναλογίες του.Το ιδεώδες του μέτρου αναδεικνύεται μέσα από την σύνθεση και την απλότητα του φυσικού σώματος και μέσα από την νηφάλια και σοβαρή έκφραση του προσώπου που παραπέμπει στην ψυχική αρετή. Αυτό είναι το ζητούμενο της κλασικής εποχής: ''ο καλός καγαθός'' άνθρωπος,
Το απόλυτο ανθρωπιστικό ιδεώδες.


Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Ο Δισκοβόλος του Μύρωνα

Αν υπήρξε στον κόσμο μια Τέχνη που προσέγγισε τα αρχέτυπα της αυθεντικής ομορφιάς,αυτή ήταν η Τέχνη των κλασικών ελληνικών χρόνων.Αυτή η χρονική περίοδος κράτησε περίπου διακόσια χρόνια ,από το 499 π.Χ. ως το 323 π.Χ. Εξάλλου,γι'αυτό ονομάστηκε κλασική εποχή (κλάσις=τάξη,σειρά ) -επειδή τα λαμπρά επιτεύγματά της αποτελούν μια μοναδική και αξεπέραστη κατηγορία.
 Ο αυθεντικός δισκοβόλος που ήταν ένα χάλκινο έργο του γλύπτη Μύρωνα ,χρονολογείται το 450 π.Χ, και αποτελεί το πρώτο έργο στην ιστορία της τέχνης, που απεικονίζει αθλητή σε κίνηση στιγμής.
Το πρωτότυπο έργο έχει χαθεί. Διαθέτουμε την περιγραφή του Λουκιανού και τα ρωμαϊκά αντίγραφαγια να ζωντανεύουν την ύπαρξή του και την Ιδέα-Μορφή του.
 Ο Μύρωνας ( περ.480- 440 π.Χ.) ,ο αρχαιότεροος γνωστός γλύπτης προκάλεσε τον θαμασμό πολλών μέχρι και σήμερα.
 Ο αθλητής παριστάνεται την στιγμή που συγκεντρώνει όλες τις δυνάμεις του στην εκτέλεση της βολής. Γέρνει έντονα προς τα εμπρός,γέρνοντας τον κορμό και το κεφάλι προς τα δεξιά,ενώ ταυτόχχρονα λυγίζει το γόνατο.Το δεξί του πόδι πατά σταθερά στο έδαφος ,ενώ το δεξί μόλις που στηρίζεται..Το δεξί του χέρι,που κρατά τον δίσκο είναι απλωμένο προς τα πίσω,ενώ το αριστερό του το έρνει στο γόνατο,ωστε να ισορροπήσει το κορμί του. Οι τεντωμένοι μύες ,οι φουσκωμένες φλέβες και  η στάση του κορμιού του μαρτυρούν την ένταση που βιώνει εκείνη τη στιγμή. Το πρόσωπο όμως παραμένει γαλήνιο. Ο αθλητής πρέπει να αυτοσυγκεντρωθε΄για να πετύχει την καλύτερη δυνατή ρίψη.
 Ο Δισκοβόλος του Μύρωνα εάναι αποτέλεσμα  προσεκτικής μελέτης του ανθρώπινου σώματος.
Ο κορμός του δεντρου προστέθηκε από κάποιους αντιγραφείς για στατικούς λόγους, Στο πρωτότυπο δεν υπάρχει .Επίσης σε διάφορα αντίγραφα παρουσιάζεται διαφορετική η φορά του προσώπου που κοιτά μπροστά. Αλλά συμβαίνουν αυτά στις Ομορφιές που δημιουργούν την ανάγκη πολλαπλών μιμήσεων.
Εμείς ας νοσταλγούμε πάντα εκείνο το πρότυπο και πρωτότυπο...