Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Η ακρόπολη του Γλα- (των ισχυρών Μινύων )

  Δεν ήταν μια ακρόπολη με την έννοια των μυκηναϊκών ακροπόλεων- δηλαδή με ανάκτορο, κατοικίες ,αποθήκες ,ιερά και εργαστήρια.΄Ηταν μια μυκηναϊκή εγκατάσταση που προφανώς χτίστηκε για να ελέγχει τα αποστραγγιστικά έργα της λίμνης Κωπαϊδας.
  Η ακρόπολη του Γλα είναι η  μεγαλύτερη σε έκταση οχυρωμένη μυκηναϊκή ακρόπολη της Ελλάδας που έχει διατηρηθεί σήμερα . Βρισκόταν στην περιοχή του χωριού Κάστρο στην Βοιωτία.,το οποίο μετονομάστηκε έτσι  λόγω της ύπαρξης μυκηναίκής ακρόπολης στην περιοχή. Κοντά στο κάστρο βρισκόταν επίσης η αρχαία  πόλη Κώπες που έδωσε τ' όνομά της στη λίμνη Κωπαϊδα. Αυτή η πόλη,σύμφωνα με τον Όμηρο, είχε πάρει μέρος στον Τρωϊκό πόλεμο.
 Η μυκηναική αυτή ακρόπολη -εγκατάσταση (το Γλα αποτελεί μεταγενέστερη ονομασία) , χτίστηκε γύρω στο 13000π.Χ. ,μετά την αποξήρανση της Κωπαϊδας. Πριν την αποξήρανση,η περιοχή της ακρόπολης ήταν νησί. Είναι πιθανό την οχύρωση αυτή να την επιμελήθηκαν συλλογικά πολλές γειτονικές πόλεις της Κωπαϊδας που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των Μινύων ,οι οποίοι είχαν την τεχνογνωσία για να διευθετηθεί το γιγαντιαίο έργο .
 { Να σημειώσω πως οι Μινύες ήταν ένα προϊστορικό ελληνικό φύλο ,ισχυρό στην ξηρά και στην θάλασσα.και είχαν αναπτύξει δεσμούς με όλα τα μεγάλαβασίλεια της εποχής τους . Μια ικανότατη ελληνική φυλή τεχνικών και θαλασσοπόρων με υψηλό πνευματικό και πολιτιστικό επίπεδο ,που εξαφανίστηκε μέσα στο χρόνο και δυστυχώς είναι η λιγότερο γνωστή σε εμάς. Κι όμως,έχουν αναμειχθεί και έχουν αφήσει την επίδρασή τους στις άλλες ελληνικές φυλές μετά την εγκατάσταση των Βοιωτών στην χώρα τους.}

                                          (Εδώ μπορείς να διακρίνεις την πύλη της Ακρόπολης του Γλα)

Η ακρόπολη αυτή αποτελούσε λοιπόν μια οχυρωμένη θέση που είχε την δυνατότητα να ελέγχει την βορειανατολική πλευρά της Κωπαϊδας και τ'αποστραγγιστικά έργα που είχαν πραγματοποιήσει οι Μινύες εκεί και είχαν μεγάλη σημασία για την ευημερία τους.
 Ένα βραχώδες ύψωμα (-σήμερα 20- 40 μέτρα ) εξέχει από την επιφάνεια σε σχήμα ακανόνιστου τριγώνου,εκτάσεως 200 στρεμμάτων με ομαλή και επίπεδη κορυφή αλλά απότομες κλιτές κυρίως προς τον Βορρά . Ο Παυσανίας δεν άφησε κάποιο αρχαίο όνομα για την περιοχή.  Στους κατοίκους αρέσει να την ονομάζουν και Παλαιόκαστρο ή Κάστρο.
Η ιστορική μνήμη επιβιώνει με την συνείδηση !

            (εδώ μπορείς να δεις μια απεικόνιση της μυκηναϊκής ακρόπολης του Γλα ή Παλαιόκαστρου )

Η ακρόπολη καταστράφηκε γύρω στα 1200 π.Χ. και δεν ξαναλειούργησε ποτέ. Τα επόμενα χρόνια καταστράφηκαν τα αποξηραντικά και εγγειοβελτιωτικά έργα της Μυκηναϊκής περιόδου και η περιοχή πλημμύρισε πάλι.
 Πάντως πολλά κομμάτια από τον πολιτισμό  και την γνώση των  Μινύων πιστεύω πως πέρασαν στον τρόπο και την γνώση των Μυκηναίων . Κι έτσι  τα ίχνη τους υπάρχουν πάντα και  παντού.
Τα βρίσκεις.
 -αγγελική----

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου