Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Η Αρχαία Μεσσήνη στο Φως..


 Το 370 π.Χ. ο Θηβαίος βασιλιάς Επαμεινώνδας απελευθέρωσε την Μεσσηνία από την σπαρτιατική κυριαρχία και επέλεξε να χτίσει την πρωτεύουσα των ελεύθερων Μεσσηνίων στους πρόποδες του όρους Ιθώμη. Η επιλογή της θέσης αυτής έγινε με υπόδειξη ιερέων και μάντεων. Η μυθική βασίλισσα Μεσσήνη,κόρη του βασιλιά του Άργους Τρίοπα  θα έδινε το όνομά της στην πόλη.  Κήρυκες στάλθηκαν από τους Θηβαίους παντού όπου υπήρχαν Μεσσήνιοι φυγάδες για να τους καλέσουν πίσω στην πατρίδα τους. Έγιναν θυσίες προς τους τοπικούς θεούς και ήρωες   και στην συνέχεια ξεκίνησε το χτίσιμο των τειχών υπό την συνοδεία βοιωτικών και αργίτικων αυλών.
 Το τείχος ήταν πολύ μεγάλο,είχε μήκος 9 χιλιόμετρα και ξεχώριζε γιατί ήταν λίθινο ενώ οι κατασκευές που συνηθίζονταν ήταν πλίνθινες .Είχε δύο μνημειακές πύλες,την Αρκαδική και την Λακωνική. Σ'αυτό είχαν ενσωματωθεί και πύργοι λίθινοι  που χρησίμευαν ως παρατηρητήρια.


 Η συστηματική ανασκαφή άρχισε το 1895 στην περιοχή από την Ελληνική Αρχαιολογική Εταιρεία.Αναδείχτηκαν τα κυριότερα δημόσια οικοδομήματα της αρχαίας αγοράς και ήρθε στο φως το μεγαλύτερο μέρος του οικοδομικού συγκροτήματος του Ασκληπιείου. Από το 1896 έχει ανατεθεί στον καθηγητή Πέτρο Θέμελη η διεύθυνση των ανασκαφών στην Αρχαία Μεσσήνη, ο οποίος ασχολείται εντατικά με τις εργασίες αναστήλωσης και στερέωσης . Σήμερα έχουν έθει στο φως όλα τα δημόσια ιερά,τα οποία περιέγραφε ο Παυσανίας όταν επισκέφτηκε την περιοχή γύρω στο 155 μ.Χ.
 Προσθέτω  χαρακτηριστικές εικόνες~

  Το Ασκληπιείο:
Θέατρο:
Ιερό Ισιδος και Σαράπιδος
Κρήνη Αρσινόη:
Δυτική πλευρά της αγοράς που αναστηλώνεται:
το στάδιο:
και το γυμνάσιο:


Στην αρχαία Μεσσήνη βρίσκεται σήμερα ένα απλό διώροφο μουσείο.Στο ισόγειο υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι και στον όροφο υπάρχουν τρεις αίθουσες έκθεσης και εξώστης,
Συνεχώς ανακαλύπτονται νέα μέλη και αρχιτεκτονικά βάθρα που στεγάζονται στο αίθριο και στο υπόστεγο του κτιρίου.Καθώς η περιοχή αναδεικνύεται ταχύτατα οι χώροι που απαιτούνται είναι μεγαλύτεροι..



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου