Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Η Ακρόπολη των Μυκηνών

 Στο βορειοανατολικό άκρο της Αργολικής πεδιάδας,σε οχυρή θέση πάνω σ'έναν λόφο ύψους 278 μέτρων,είχε χτιστεί η ονειρεμένη ακρόπολη των Μυκηνών.Την περιβάλλουν ισχυρά τείχη που το μήκος τους αγγίζει τα 900 μέτρα.Αυτά είχαν κατασκευαστεί σύμφωνα με το κυκλώπειο σύστημα.Η οχύρωση της Ακρόπολης ξεκίνησε το 1350 π.Χ.,επεκτάθηκε το 1250 π.Χ.και πήρε την σημερινή μορφή λίγο πριν από το 1200 π.Χ.
 Η κύρια είσοδος της Ακρόπολης βρίσκεται στ'ανατολικά και είναι η γνωστή Πύλη των Λεόντων. Το άνοιγμα της Πύλης είιναι περίπου τρία μέτρα. Το μονολιθικό ανώφλι της έχει βάρος που φτάνει τους είκοσι τόνους! Πάνω από αυτό βρίσκεται το πασίγνωστο ανάγλυφο των δύο λεόντων,οι οποίοι πατούν σε βωμό και είναι τοποθετημένοι εκατέρωθεν ενός κίονα.Αυτοί ήταν οι προστάτες του ανακτόρου το Μυκηναίου ηγεμόνα.
 Η πύλη έκλεινε μάλλον με ξύλινη πόρτα,η οποία είχε χάλκινη επένδυση. Δεξιά καθώς έμπαινε κανείς βρισκόταν μια σιταποθήκη και, ακριβώς μετά ,ένας ταφικός κύκλος .Πρόκειται για ένα νεκροταφεό λακκοειδών τάφων που χρονολογούνται από το 1600-1500π.Χ.. Είναι τάφοι ηγεμόνων των Μηκυνών που ανέσκαψε το 1876 ο Ερρίκος Σλήμαν.Εκεί ήρθαν στο φως πολύτιμα σκεύη,όπλα και κοσμήματα. Οι Μυκηναίοι ήθελαν να τιμήσουν τους ηγεμόνες τους.Γι'αυτό διατήρησαν τον χώρο του νεκροταφείου,τον οποίο περιέβαλαν με ένα προτοίχισμα (θωράκιο) από οριζόντιες πλάκες. Αποτελεί το μοναδικό νεκροταφείο που έχει βρεθεί εντός των τειχών.
 Η νότια πλευρα περιελάμβανε πολλά οικήματα,κατοικίες αξιωματούχων και θρησκευτικά κτίρια.
Ανεβαίνοντας στην κορυφή βρισκόταν το ανάκτορο που η κύρια είσοδός του βρισκόταν βόρεια.Διαπερνώντας το τετράγωνο πρόπυλο και τον διάδρομο με τους κίονες,έβγαινε κανείς στην κεντρική αυλή του ανακτόρου.
 Στο ανατολικό άκρο της αυλής βρισκόταν το μέγαρο-η έδρα του ηγεμόνα. Αποτελούνταν από την αίθουσα,δηλαδή μια στοά ανοιχτή προς την αυλή ,με δύο ξύλινους κίονεςσε λίθινη βάση.Αυτή η στοά οδηγούσε μέσα από μια μονόφυλλη πόρτα στον πρόδομο. Στον πρόδομο οι τοίχοι ήταν ζωγραφισμένοι και στο πίσω μέρος ανοιγόταν πλατιά είσοδος προς τον δόμο που ήταν το κύριο δωμάτιο του μεγάρου.
 Στο κέντρο του δόμου βρισκόταν η πύλινη εστία,με διάμετρο 3,4μ.Είχε ζωγραφιστή διακόσμηση.
Γύρω από αυτήν υπήρχαν τέσσερις ξύλινοι κίονες σε λίθινες βάσεις,οι οποίοι στήριζαν την οροφή που έφερε ένα στεγασμένο άνοιγμα ωστε να φεύγει ο καπνός.
 Ο θρόνος βρισκόταν  στην νότια πλευρά του δόμου.-Οι τοίχοι ήταν διακοσμημένοι μεσκηνές από άρματα , πολεμιστές και σκηνές πολιορκίας.Ήταν προφανώς οι αναμνήσεις από πολεμικά κατορθώματα των Μυκηναίων ηγεμόνων.
 Ανατολικά μέσα στην ακρόπολη βρισκόταν τα ανακτορικά εργαστήρια. Εκεί,οι τεχνίτες του ανακτόρου κατασκεύαζαν για τους ηγεμόνες τους κοσμήματα ,μικροαντικείμενα και όπλα -όλα από πολύτιμα υλικά.
 Διπλα στα εργαστήρια βρισκόταν η εντυπωσιακή οικία των κιόνων.Πιθανόν επρόκειτο για οικία αξιωματούχου.Αυτή διέθετε περίστυλη αυλή και μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους στα κατώγια.
 Η δεύτερη είσοδος του ανκτόρου βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της αυλής, δίπλα στην αίθουσα που χρησίμευε ως ξενώνας και είχε την μορφή μνμειακού στεγασμένου κλιμακοστασίου σε δύο επίπεδα.Από εδώ ξεκινούσε πομπική οδός προς την νότια πλευρά της Ακρόπολης ,και συγκεκριμένα προς το θρησκευτικό κέντρο των Μυκηνών.Το θρησκευτικό κέντρο απότελούνταν από μια σειρά ιερών,χτισμένων γύρω από αυλές με βωμούς.
 Το βοειανατολικό άκρο της ακρόπλης ήταν το τελευταίο που χτίστηκε στα τέλη του 13ου π.Χ. αιώνα.Ο βασικότερος λόγος ήταν η ανάγκη πρόσβασης σε αποθέματα νερού μέσα από την ακρόπολη.Από το εσωτερικό του τείχους ανοιγόταν πύλη με υπόγεια δίοδο με σκαλοπάτια,που κατέληγε σε υπόγεια δεξαμενή, όπου υπόγειο υδραγωγείο μετέφερε νερό από την Περσεία κρήνη .
Η πρόσβαση σε νερό ήταν αναγκαία σε περίπτωση πολιορκίας.
Στο βόρειο άκρο της Ακρόπολης βρίσκεται η δεύτερη πύλη των Μυκηνών,η βόρια πύλη-όπως επίσης και δύο ακόμα μικρότερς έξοδοι που είχαν ανοιχτεί στο τείχος.
 Τα ισχυρά τείχη της Ακρόπολης των Μυκηνών,την προστάτευσαν μέχρι τις αρχές του 11 αι.,οπότε επήλθε η ολοκληρωτική καταστροφή της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου