Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Ο πανέμορφος Μεσσήνιος Ερμής...

  Ο χώρος της αρχαίας Μεσσήνης έχει αποδειχτεί γεμάτος με εκπλήξεις. Συνεχώς  έρχονται νέα ευρήματα  στο φως του μεσσηνιακού ήλιου. Το Μουσείο σε λίγο δεν θα διαθέτει αρκετό χώρο για να τα εκθέσει .Βέβαια, αρκετά απ'αυτά αποκαθίστανται στο φυσικό τους τοπίο κι αυτό είναι ένα ωραίο ζητούμενο γενικά, όπου υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί.
 Το 1996 βρέθηκε στον χώρο της δυτικής στοάς του Γυμνασίου ένας υπέροχος Ερμής,μαζί με το βάθρο του-συνολικά ξεπερνά τα 2 μέτρα!

Το όμορφο άγαλμα βρίσκεται σήμερα σήμερα απέναντι από την είσοδο του μουσείου, λιτό και μεγαλειώδες μέσα στην θεϊκή γυμνότητά του.Από τον αριστερό του ώμο πέφτει η χλαμύδα του σχηματίζοντας πυκνές περίτεχνες πτυχώσεις.
Είναι ένα αντίγραφο του 1ου αι.π.Χ, που διατηρείται σε εκπληκτική κατάσταση. Το πρωτότυπο ήταν χάλκινο και ανάγεται στον 4o π.Χ. Επειδή ο χώρος του Γυμνασίου όπου ανασκάφηκε περιείχε ταφικά μνημεία ,θεωρούμε σήμερα πως το έργο δεν είχε λατρευτικό αλλά ταφικό χαρακτήρα.Συνεπώς η εικόνα του θεού είχε ταυτιστεί με κάποιον νεκρό  Μεσσήνιο ήρωα .
 Η κίνηση η αρμονία και η ισορροπία που διαπερνά το σώμα του αγάλματος μας οδηγεί στην υπόθεση πως ο δημιουργός του πρωτότυπου έργου ανήκε στην σχολή του περίφημου Πολύκλειτου.

  ---αγγελική---

2 σχόλια:

  1. Η συντήρηση και η ανάδειξη του Ερμού της Μεσσήνης έγινε με ένα εξειδικευµένο σύστηµα LASER, που είναι ικανό να εκπέµπει ταυτόχρονα σε δύο µήκη κύµατος, στο υπέρυθρο και το υπεριώδες. Το σύστημα αυτό ανέπτυξε η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) και το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (IΗΔΛ-ΙΤΕ) .Με αυτό το τρόπο συντηρήθηκαν επίσης τα γλυπτά της δυτικής ζωφόρου του Παρθενώνα και οι Καρυάτιδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Ελένη για το διαφωτιστικό σχόλιο και για την τιμή της επίσκεψης σου εδώ.Πολύτιμος πάντοτε ό λόγος σου.

      Διαγραφή